Algoritmer og datastrukturer − høst 2016
Hovedside Kompendium Pensum Kildekode Timeplan Lenker Ordbok Studass
Ukeprogram Eksamen Arbeidskrav Javadoc Fagoversikt Tips og triks Standarder Litteratur

Ukeoppgaver:   Uke 33   (15. august − 19. august)

1. I faget Algoritmer og datastrukturer vil et nettbasert kompendium bli brukt som lærebok. Før du starter å lese er det lurt at du leser filen lesmeg.html. Der finner du informasjon om hvordan kompendiet er bygget opp, hvordan det kan brukes og mye mer.

2. Hvis du ønsker å skrive ut deler av eller hele delkapitler, er det lurt å gjøre det fra pdf-versjonene. De er optimalisert for utskrift. F.eks. finner du pdf-versjonen av Delkapittel 1.1 under delkapitteloversikten.

3. Vi skal bruke Java 8 og et programmeringsverktøy (IDE). Mest aktuelt er NetBeans 8.1 (8.2 kommer i september) eller Eclipse Neon(4.6). Begge verktøyene vil være installert på studentmaskinene. Du bør/må installere de nyeste versjonene på din egen maskin så fort undervisningen er i gang. Obs: Du må installere Java først og så det verktøyet du skal bruke. Det kommer av at verktøyet automatisk kobler seg opp mot den nyeste versjonen av Java du måtte ha installert på maskinen din.

4. Dere må opprette en prosjektmappe. Da kan det være lurt å bruke et navn som både forteller hvilket emne det er og hvilken IDE som brukes. Et forslag er NetBeansAlgDat hvis du bruker NetBeans og EclipseAlgDat hvis du bruker Eclipse. Under prosjektmappen kan du ha flere prosjekter, men i dette emnet bør du ha ett og samme prosjekt gjennom hele semesteret. Poenget er at vi skal lage klasser og metoder som vil bli brukt senere. Hvis en bruker kun ett prosjekt vil alle disse klassene være «synlige» for hverandre. Kall f.eks. prosjektet AlgDat. Hvis du noen ganger jobber på en studentmaskin og noen ganger på din egen maskin, kan det være lurt å ha prosjektmappen på en minnepinne eller et sted i nettskyen. Da vil du alltid ha siste versjon tilgjengelig.

5. Hvis du f.eks. vil bruke NetBeans, lager du prosjektet slik:

  1. Når du starter NetBeans 8.1 for første gang, får du opp en startside (Start Page). Den kan du gjerne fjerne. Du vil finne den etterpå under Help.
  2. Opprett et prosjekt via File eller ved ikonet . Klikk så Java Application og Next.
  3. Velg f.eks. H:\NetBeansAlgDat som prosjektmappe (Prosject Location) på en skolemaskin eller C:\NetBeansAlgDat på din egen maskin. Du kan også bruke Browse. Velg så prosjektnavn (Prosject Name), f.eks. AlgDat. Trykk Finish.
  4. Hvis prosjektnavnet ditt er AlgDat har du nå fått en klasse AlgDat med en main-metode under package algdat.

6. Hvis vil bruke Eclipse, lager du prosjektet ved File|New|Java Project. Pass på at du bruker JavaSE-1.8. Pass også på at du bruker en JDK og ikke en JRE. Bruk lenken Configure JREs. Hvis du ikke har JDK der, bruker du Add og leter deg frem. Det er JDKen du så skal hake av. Ved å bruke JDK får du tilgang til kildekoden til Java. Flytt markøren til et ord i koden din og trykk F3. Da får du koden.

7. Det er svært fordelaktig om du bestemmer seg for en kodestandard. Det handler om hvor krøllparentesene skal stå, hvor mye innrykk det skal være, om lange linjer skal brekkes, hvor det skal være blanke linjer, osv. I kompendiet er det en noenlunde fast kodestandard. Men en del steder er koden knappere enn det som anbefales. Det kommer av at kompendiet skal kunne skrives ut på papir og da blir det mer lesbart når kildekode ikke går over to adskilte sider. En kodestandard settes i programmeringsverktøyet. I NetBeans gjøres det i Tools|Options|Editor|Formatting og i Eclipse i Window|Preferences|Java|CodeStyle|Formatter. Da kan en med jevne mellomrom formatere (NetBeans: Alt+Shift+F, Eclipse: Ctrl+Shift+F) koden slik at den blir i henhold til den standarden du har valgt.

8. Opprett klassen Program (eller bruk klassen du eventuelt har allerede) i det prosjektet du har opprettet (i NetBeans eller Eclipse). La klassen ha flg. main-metode:

  public static void main(String... args)
  {
    System.out.println("Nå er jeg i gang med Algoritmer og datastrukturer!");
  }

Kjør programmet!

9. Programmeringsoppgaver:

Det gis oppgaver fra hvert av de avsnittene som inngår i pensum. Det er kun de oppgavene som har nummer med fet type og blå farge, f.eks. 1, 2, osv. Løsningsforslag får du ved å klikke på .

Avsnitt 1.1.1, Avsnitt 1.1.2, Avsnitt 1.1.3, Avsnitt 1.1.4, Avsnitt 1.1.5, Avsnitt 1.1.6, Avsnitt 1.1.7, Avsnitt 1.1.8, Avsnitt 1.1.9, Avsnitt 1.1.10 og Avsnitt 1.1.11