ARBEIDSFORMIDLING

Etter finanskrisen i 2008 har arbeidsløsheten økt kraftig i mange land, og køene utenfor arbeidskontorene er lange. I Norge er imidlertid situasjonen en annen. Her opplever vi at mange bransjer sliter med å skaffe kvalifisert arbeidskraft, samtidig som arbeidsløse har problemer med å få seg en relevant jobb der de bor. Vikarbyråer og arbeidskontor over hele landet jobber med å formidle kontakt mellom arbeidssøkere og bedrifter, slik at rett person havner på rett plass. Det er et stort behov for systemer som gjør det lettere å opprette den rette kontakten mellom bedrift og arbeidstaker.

Dere kan forstille dere at Arbeidsdepartementet har gitt dere i oppdrag å lage et program som kan brukes på NAV's mange arbeidsformidlingskontor rundt omkring i landet. NAV har i dag forskjellige systemer i bruk, men Arbeidsdepartementet ønsker nå et nytt (og bedre?) som er implementert i java. Programmet skal lette arbeidet med å skaffe relevant jobb til arbeidssøkende, samtidig som det skal hjelpe utsatte bransjer med å få tak i kompetent arbeidskraft. Utover å registrere arbeidssøkere og ledige jobber, skal programmet kunne hente ut mest mulig informasjon og kunne generere relevant statistikk og historikk av dataene som er lagret.

Nedenfor ser dere en del forslag til hva som KAN registreres i et slikt program. Hva dere velger å ta med, avgjør dere imidlertid selv. (Dere trenger selvsagt ikke å ta med alt.) Alt som registreres må organiseres i passende registre.

REGISTRERING

Registrering av ARBEIDSGIVERE/FIRMAER

For hver arbeidsgiver/hvert firma kan det registreres

Registrering av ledige JOBBER

For hver ledig jobb kan det registreres

Registrering av ARBEIDSSØKERE

For hver arbeidssøker kan det registreres

Registrering av JOBBSØKNADER på konkrete jobber

For hver jobbsøknad kan det registreres

Registrering av ANSETTELSER

For at arbeidsformidlingskontorene skal å kunne følge opp sine klientene, og samtidig kunne ha informasjon om i hvilken grad de lykkes i sitt arbeid, ønsker de å registrere alle ansettelser de har formidlet. De ønsker seg derfor et register som holder orden på eksisterende (og opphørte) arbeidsforhold. Når en ansettelse har funnet sted, bør jobbsøknaden og arbeidstakeren fjernes fra registerene for ledige stillinger/arbeidssøkere.
For hver ansettelse kan det lagres:

OPPDATERING

All informasjone som lagres i systemet bør det også være mulig å redigere/oppdatere.

SLETTING

All informasjon som lagres i systemet bør det også være mulig å slette.

SØKEMULIGHETER OG INFORMASJON

En viktig del av oppgaven er å kunne hente ut informasjon av programmet. Ved å kombinere dataene som er lagret på forskjellige måter, er det veldig mye som kan hentes ut. Nedenfor ser dere noen forslag:

(For flere av punktene over kan det være ønskelig å ta med antallet.)
Ved å kombinere forskjellige betingelser kan man generere utallige oversikter, så her er det bare fantasien og tiden som setter begrensningene.

STATISTIKK

Ved å se på informasjonen som kan hentes ut fra systemet i et tidsperspektiv, er det også mulig å generere forskjellig type statistikk. Også her er det bare fantasien og tiden som setter begrensninger for hva som kan vises. Nedenfor ser dere noen forslag:

HISTORIKK

For at arbeidsformidlingskontorene skal kunne dra nytte av sine erfaringer, ønsker de å kunne hente ut historikk i forhold til de ansettelsene de har formidlet. De ønsker derfor at programmet skal kunne skrive ut:

Her kan man også tenke seg at programmet kan sile historikken med hensyn til firma, bransje, sektor, sted, utdannelse osv.

LAGRING

Skrive data til fil

For at dataene som ligger lagret i programmets interne datastruktur ikke skal gå tapt når programmet avsluttes, må alle data lagres på fil. Lagring på fil må foretas i forbindelse med hver programavslutning. Det kan dessuten være ønskelig å kunne foreta lagring på fil også under programmets kjøring.

Lese data fra fil

Hver gang programmet startes, må alle dataene som ligger lagret på fil leses inn i programmets interne datastruktur.

OPPGAVENS OMFANG

Oppgavens størrelse vil være avhengig av hvor mye av oppdragsgiverens krav og ønsker dere implementerer. For mange (kanskje de fleste) vil den bli for omfattende hvis alt skal implementeres fullt ut. En av utfordringene blir derfor å gjøre fornuftige valg for HVA som implementeres og HVA som kan utelates. Det er imidlertid viktig at programmet kan kompletteres på et seinere tidspunkt (for eksempel av en annen programmerer) uten at det må gjøres vesentlige forandringer i den eksisterende koden.

Kravene fra oppdragsgiver er veiledende. Dere kan legge til og trekke fra alt etter som dere finner det hensiktsmessig. Oppdragsgiver ønsker imidlertid at dere skal komme med forslag til utvidelser av programmet. Dere står også fritt til å implementere mer funksjonalitet enn det som er beskrevet i det følgende. Dersom dere implementerer mindre enn det som er beskrevet, må det gå klart fram av dokumentasjonen hva som er utelatt og hvordan dere har prioritert.